Hoppa till sidans innehåll

Taegeuk, flaggan


Den koreanska flaggan, TAEGEUK
Tae betyder storhet och Geuk betyder evighet. Taegeuk betyder således den stora evigheten.

Taegeuk

Den sydkoreanska flaggan symboliserar mycket av österns filosofi, tankegångar och mystik. Symbolen och flaggan kallas Taegeuk. Det sägs att Taegeuk första gången fladdrade i vinden i augusti 1882. Det var vid denna tidpunkt som det upprättades ett traktat mellan Korea och Japan.

Cirkeln i mitten symboliserar Um-Yang. Den röda delen representerar yang, och symboliserar himlen. Den blå representerar um och jorden. Symbolen uttrycker dualismen i universum, där allting existerar utifrån en harmonisk balans mellan direkta motsatser. Sådana motsatser är t.ex. ljus och mörker, dag och natt, gott och ont. Det ena kan inte existera utan det andra.

De svarta "trigrammen" i hörnen kallas gweer och är tagna från den gamla kinesiska klassikern "Förvandlingarnas bok". De hela linjerna (yang) och de brutna (um). I Taegeuk sätts de samman till åtta olika trigram som symboliserar de grundläggande begreppen i universum.

De fyra gweerna på flaggan symboliserar solens gång, världens fyra hörn och de fyra elementen enligt följande:

Gwe´n nederst till vänster symboliserar elden och gryningen när solen går upp i öster

Gwe´n överst till vänster symboliserar himlen och solen när den står i söder, dvs strålande solsken

Gwe´n överst till höger symboliserar vattnet och skymningen när solen går ner i väster.

Gwe´n nederst till höger symboliserar jorden och natten, dvs då solen står i norr.

PALGWE

De åtta "trigrammen" ovan kallas tillsammans Palgwe. Pal betyder åtta och "trigram" heter gwe. Palgwe symboliserar helheten och de grundläggande begreppen i universum och på jorden. Varje gwe har sin också sin speciella betydelse. Med Palgwe som utgångspunkt har man skapat de åtta mönstren i Taegeuk systemet. Här följer nu en genomgång av de olika gweerna och deras betydelse. Keon Keon är gwe´n som ligger till grund för Poomsae Taegeuk il Jang. Keon står för himlen, ljuset och symboliserar början och skapelsen av alla ting i universum. Du är nu i början av din grundutbildning. Tae Tae är gwe´n som ligger till grund för Taegeuk I Jang. Symboliserar inre styrka och yttre mjukhet och betyder glädje. Ri Ri är gween som ligger till grund för Taegeuk Sam Jang. Ri betyder eld och symboliserar solen. Jin Jin är gween som ligger till grund för Taegeuk Sah Jang. Jin symboliserar åskan och blixten, som skapar fruktan och rädsla. Här lär du dig att utstråla kraft och värdighet och påminner dig om att du ska agera lugnt och sansat när du står inför fara och fruktan. Seon Seon är gwe´n som ligger till grund för Taegeuk Oh Jang. Seon som är symbolen för vinden. Det finns fruktansvärda stormar, tyfoner och orkaner, men vindens natur är egentligen lugn. Vinden representerar sinnets ödmjuka tillstånd. Gam Gam är gwe´n som ligger till grund för Taegeuk Yook Jang. Gam betyder vatten. Vatten är oskyldigt och mjukt till sin natur och flyter alltid neråt, den princicpen lär dig att du kan klara av svårigheter och prövningar bara du går mjukt och självsäkert fram. Men ha i åtanke att vatten också har en enorm styrka och kraft. Gan Gan är gwe´n som ligger till grund för Taegeuk Chill Jang. Gan betyder "högsta hållpunkt" och symboliserar berget. Ett berg flyttar sig inte. Människan måste lära sig att vara stadig, kraftfull och ståtlig som berget och inte handla överilat. Kon Kon är gwe´n som ligger till grund för Taegeuk Pal Jang. Kon symboliserar jorden, källan till allt liv. Jorden är förverkligandet av himlens skapande kraft. I det sista mönstret, Taegeuk Pal Jang upprepas och granskas alla grundläggande tekniker. Detta är det viktigaste av de åtta Taegeukmönstren, din grundutbildning närmar sig sitt slut och du står på tröskeln till svart bälte.

Uppdaterad: 12 SEP 2018 21:29 Skribent: Hampus Eklund

Scrolla i vårt nyhetsflöde på Facebook!

 

SamarbetspartnersSkärmavbild 2015-04-30 kl. 13.12.35

 

Stöd din klubb. Bonus till alla!

Du vet väl att klubben får 3 % extra i bonus samtidigt som du behåller din personliga bonus genom att handla på Stadium. Klicka här för att registrera dig:

Stadium Teamsales 

 

Postadress:
Kumgang TKD-Klubb Trollhättan - Taekwondo
Industrigatan 1
46137 Trollhättan

Besöksadress:
Industrigatan 1
46137 Trollhättan

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli.kumgang@gmail...